Oost-Vlaanderen
 
Antwerpen
 
Limburg
 
Brussel
 
West-Vlaanderen

Dynahmiek Oost-Vlaanderen

VOORDRACHTEN VOOR PARTNERS, GEZINSLEDEN EN MANTELZORGERS VAN PERSONEN MET NAH


BIJLEREN IN TIJDEN VAN CORONA
Sig springt mee op de kar

We worden er hoe langer hoe meer mee geconfronteerd: webinars, online leren, telebellen en zoom-vergaderingen. Maar is dit ook mogelijk voor personen met NAH en hun mantelzorgers? Voor ouders van kinderen met ontwikkelings- of leerproblemen?

Sig springt mee op deze kar en biedt de komende weken een aantal webinars aan voor breed publiek. We doen dan ook een oproep naar professionelen om geen plaatsen in te nemen tijdens deze lagedrempel-webinars voor specifieke doelgroepen. Dank bij voorbaat voor de fairplay!

Ter info: onze webshop met Sig-publicaties en de online Docudienst blijven open.

Bedankt om ons te blijven steunen in moeilijke tijden.Hersenletsel TeeVee
Terugblik op de eerste uitzending

Tijdens de eerste uitzending van Hersenletsel TeeVee op 9 maart stond het thema “belang van lotgenotencontacten” in de kijker. Te oordelen aan de vele positieve reacties viel Hersenletsel TeeVee in de smaak. Het zet ons aan om verder te bouwen aan dit nieuwe informatiekanaal. 

Kon je er niet bij zijn? Geen nood! De eerste aflevering is integraal opgenomen, zodat je makkelijk uitgesteld kunt kijken via YouTube.

De link naar de uitzending van hersenletsel teevee:


Noteer alvast do 3 juni (om 17 uur) in de agenda's voor Aflevering 2 van Hersenletsel TeeVee. Het centrale thema is overprikkeling.


Online cursus KOP OP
Hoe omgaan met sociale en emotionele veranderingen na een hersenletsel?

Tijdens zes online bijeenkomsten in kleine groep (start op 22 april, telkens op donderdagnamiddag) hebben we het samen over een aantal onderwerpen waarmee je als persoon met NAH geconfronteerd kunt worden na een hersenletsel. Wat doe je met je vermoeidheid? Door welke waarden word je gestuurd? Welke rollen neem je nu op, in vergelijking met vroeger? Wat als je begint te piekeren – kun je dit ook stoppen? Wat is verliesverwerking – hoe loopt dit ‘proces’? Hoe bouw je (opnieuw) een zinvoller leven uit?

We staan stil bij heel wat van deze vragen. We leren van en door elkaar en kijken naar wat je op je pad allemaal kan/hebt tegen(ge)komen wanneer je te maken hebt met een hersenletsel. We werken in deze cursus met een vaste groep rond een aantal thema’s. Per sessie komt er een ander thema aan bod. Na elke sessie krijgen de deelnemers informatie mee én een aantal opdrachten die ze tegen de volgende samenkomst moet uitvoeren (bv. invulopdrachten, relaxatieoefeningen, enz.).

Online cursus voor personen met NAH o.l.v. Wouter Lambrecht en Camille De Schaepmeester

Wanneer? do 22 april, 29 april, 6 mei, 20 mei, 27 mei en 3 juni (namiddagen, duur: 1,5 uur)

Deelnemers hoeven voor deze online activiteit niets te installeren, enkel op de link drukken! We werken via Zoom. Na inschrijving krijg je alle info per e-mail.

Een initiatief van Sig i.s.m. de Hersenletselpraktijk en de Hersenletsel-Liga. > Meer info en inschrijven


Online cursus mantelzorg
Hoe hou ik het vol als partner/ouder?

Uw partner of kind heeft een hersenletsel opgelopen. Het leven ziet er plosteling anders uit, ook voor jou als partner/ouder. Meestal overkomt je het “mantelzorger worden/zijn” van een persoon met hersenletsel. Je rolt er automatisch in en pas na een tijd wordt de inhoud van de taak duidelijk. Wat betekent het om mantelzorger van een persoon met hersenletsel te zijn? Waarom is het zo moeilijk? Hoe bewaak je je grenzen? Hoe hou je het vol? Welke tips kan je gebruiken in je eigen situatie? Wat met je eigen vrije tijd?

We willen vooral leren van elkaar door samen in gesprek te gaan. We zoeken naar manieren om mantelzorger te zijn en toch jezelf niet te verliezen.

Deze online cursus is voor maximum 6 deelnemers. Momenteel nog 1 plaats. Mail naar Sabine Willaert bij vragen. 

Online cursus voor partners/ouders van personen met NAH o.l.v. Sabine Willaert

Wanneer? di 27 april, 4 mei, 11 mei en 18 mei (avonden, duur: 1,5 uur)

Deelnemers hoeven voor deze online activiteit niets te installeren, enkel op de link drukken! We werken via Zoom. Na inschrijving krijg je alle info per e-mail.

Een initiatief van Sig i.s.m. DyNAHmiek en de Hersenletsel-Liga. > Meer info en inschrijven


Online infosessie mantelzorgers
Omgaan met piekeren als familielid van een persoon met NAH
Piekeren, we doen het allemaal. Als mantelzorger pieker je over gebeurtenissen uit het verleden (Had ik maar…) en over angsten voor de toekomst (Wat als ik ziek word? Wat als ik er niet meer ben? Hoe moet het dan verder?). Soms krijgen we de negatieve gedachtegang niet gestopt en geraken we geen stap vooruit. Het wordt zo’n grote kwelling dat het ons leven overneemt. Tijd om in te grijpen! 

Merk je dat jouw hoofd nooit stil lijkt te staan? Komen dezelfde gedachten steeds opnieuw voor zonder dat je tot een oplossing komt? Of lijkt jouw piekeren een gewoonte te zijn geworden? Dan is deze online sessie iets voor jou! 

Online ontmoeting voor mantelzorgers o.l.v. Greet Demesmaeker

Wanneer? di avond 18 mei (19.00 - 21.00 uur) > Meer info en inschrijven

Deelname? 5 euro

Deelnemers hoeven voor deze online activiteit niets te installeren, enkel op de link drukken! We werken via Zoom. Na inschrijving krijg je alle info per e-mail.

Online ontmoeting
Piekeren en minder slaap: hoe gaan we hiermee om?
We bespreken tijdens deze online ontmoetingsavond twee thema’s die met elkaar te maken hebben: piekeren en slaap. Wat is piekeren en waarom houdt het ons zo bezig? Meer nog: wat kan je eraan doen? Wat als piekeren ons wakker houdt? Wat kunnen we doen om een betere nachtrust te vinden? En wat is de invloed van het hersenletsel op piekeren en slaap? Samen gaan we op zoek naar tips en handvatten, zodat we met een fris en vrij hoofd weer verder kunnen! 

Online ontmoeting voor personen met NAH, hun partners en ouders o.l.v. Miet Vandeberg (vzw Stijn, 't Klavertje)

Wanneer? do avond 20 mei (19.00 - 21.00 uur) > Meer info en inschrijven

Deelname? gratis (inschrijven verplicht)

Deelnemers hoeven voor deze online activiteit niets te installeren, enkel op de link drukken! We werken via Zoom. Na inschrijving krijg je alle info per e-mail.


Om nu alvast naar uit te kijken


Hoe omgaan met te weinig ziekte-inzicht na een hersenletsel? (online)
ma 7 juni om 19 uur

Hoe ondersteuning bieden aan personen met een hersenletsel in het verkeer? (online)
do 10 juni om 19 uur

Gevolgen van een hersenletsel: communicatie en intimiteit (live)
vr 11 juni om 14 uur in AZ Maria Middelares Gent